Tudtad? Egy profi webáruházat havi 19.900 Ft-ért bérelhetsz tőlünk, és mi testre is szabjuk Neked. Részletekért kattints.

Éppen most olvastam egy nagyon jó cikket a 7Blog oldalán a vállalkozás indításáról és folyamatról, ami megihletett és úgy gondoltam, hogy a 30 napos kihívásba erről mindenképpen érdemes beszélni, ugyanis vagy az úgy, hogy az élet közbeszól és te bármilyen tökéletesen megtervezted, hogy mi fog történni… az még se úgy fog alakulni. 

Figyelem! Ez egy őszinte blogbejegyzés, amiben néhol előfordulhatnak trágár kifejezések pl.: „szar” és hasonló szófordulatok, így akinek ez nem szipatikus kérlek ne olvasson tovább.

Szóval… kezdjük az elején. Miért is akar az ember automatizálni?

Fontos a cél. Nyilván vagy megbabonázott téged a sok marketing duma, hogy majd a tengerpart mellől fogsz automata vállalkozást csinálni, vagy megtapasztaltad már azt, hogy nem is olyan egyszerű több alkalmazottal nagyobb céget vezetni, a lényeg, hogy úgy döntöttél, hogy akár idő akár költség szempontjából az a legjobb megoldás ha egyes folyamataidat nem egy emberre, hanem egy automatizált szoftverre bízod. 

Így hát bele is vágsz, megvásárolod a VIP anyagainkat is, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban tudd megvalósítani a saját automatizált rendszereidet, tisztességesen csinálod, akarod, cél a szemed előtt, aztán jön az élet és nyakon önt a szar……

Mit lehet olyankor tenni, amikor a napi teendők és a „szarlapátolás” elhomályosítja az előtted lebegő célt?

A nagyobb cégek és tapasztaltabb vezetők ezt a fajta „élet közbeszól” mókás kis játékot már beletervezik a folyamataikba, így ha valamit egyébként meg tudnának csinálni 10 nap alatt, akkor is inkább 15 napra tervezik, mert addigra biztosan készen lesz. 

Amikor velem ilyen történik,  – például most –  akkor mindig egy kis játékot játszom. Megpróbálom az saját kis cégünket egy magasabb beosztással rendelkező ember szemében nézni. Nem véletlen, hogy a nagyobb cégek esetében a tulajdonos már nem vesz részt a napi teendőkben. Pont azért, mert amikor elönt a kakitenger, akkor nagyon nehéz objektív maradnod, hiszen a része vagy és érzelmileg befolyásol. Csak akkor tudsz objektív döntést hozni egy ilyen helyzetbe, ha nem vagy a része a dolognak és érzelmileg egyáltalán nem érint téged. 

Kis cégek esetében talán jó megoldás lehet a módszerem. 
De nézzük, miről is szól a játék? 

Hogyan működik a játék? 

Megpróbálok távlati nézőpontot  váltani és elképzelem, hogy egy madárként felülről tekintek a cégre. Egy madárként, aki szabad, nem hal éhen ha rossz döntést hoz a cégben, nem befolyásolja több alkalmazott életét, hanem egyszerűen csak nézi, hogy hogy alakulnak a dolgok és a rendelkezésére álló információkból megpróbál egy jó döntést hozni. Elképzelem, hogy egy általam kedvelt ember pl.: Sir Alex Fergusson, vagy Richard Branson mit tenne ebbe helyzetbe. Az a tapasztalat, hogy a megoldás ott van benned, pontosan tudod mit kell tenned, de mivel érzelmileg érintett vagy a dologba, (dőhös vagy, félsz, stb…) ezért az agyadat is elhomályosítja a kakitenger. 

Próbálj meg elvonatkoztatni mindentől légy egy madár és cselekedd a következőket… 

A rövidtávú célokat felejtsd el. Az mindig befolyásol és a hosszabb távú célokat vedd figyelembe. ​

Már mondok is rá két példát.

Tudjátok az egyik cégem a Galocaffe.
A webes iparág sokszor még szabályozatlan és nagyon sok olyan ember (ügyfél) is részt vesz benne, aki képzetlen és nem igazán ért ahhoz, amit egyébként megrendel. Ebből az okból kifolyólag nem annyira ritka, hogy egy-egy projektet elbukunk. Kádas Péter erről is írt egy brutál jó cikket, amit megfogadtam és nagyon sokat segített – ezt itt olvashatjátok – . Amióta megfogadtam amit leírt, azóta ez jelentősen csökkent a cégünkben de még mindig előfordul. 

Most ilyenkor a rövidtávú cél nyilván az, hogy ne kelljen visszafizetni a pénzt egy bukott projekt után hiszen minél több van a bankszámlán annál stabilabb a vállalkozás annál nagyobb a mozgásterünk stb… Valamint közrejátszik a jó öreg érzelem is, hiszen egyébként is az ügyfél a hülye, láttam, hogy a programozó mit össze szívott a hülyeségével, amit egyébként megcsináltunk és az már az ő baja, hogy ha hülyeséget kért és nem tudja használni… a jó öreg érzelem, ami közrejátszik és elmossa az egyébként józan ésszel gondolkodó agyadat a szar. 

És ekkor van szükség arra, hogy nézőpontot válts. Egy kicsit ki gyere abból a körforgásból, aminek a része vagy, amikor egy ilyen beüt és azt mond. Hé, én egy sikeres vállalkozó vagyok, az ilyen dolgok az élet részei, így kell a folyamatot megtervezni, így kell a terméket beárazni, így kell az embereket felkészíteni, hiszen ez elkerülhetetlen. A rossz ügyfelet folyamatosan gyomlálni kell a jó ügyfelet pedig folyamatosan tanítani. Ja és a pénz… hát igen… most bukunk, egy kicsit, mert hülyék voltunk és nem mértük fel elég jól az ügyfélben rejlő kockázatot… de vajon mivel bukunk többet? Ha most visszafizetünk egy kis pénzt aztán békén hagynak minket egy életre vagy ha nem fizetjük vissza és utána szét trollkodja a Facebook oldalunkat vagy beperel stb…

Nézzünk egy másik példát. 

30 napos kihívást hirdetsz a WkMastery-n. El is indul, szépen gyártod az anyagokat, majd egyszer csak szól az AdEspresso, hogy a hirdetéseid teljesen tönkrementek a kreatívok elfáradtak, majd a tárhelyszolgáltató eltünteti a honlapodat – amit egyébként is már le akartál cserélni – közel 2 teljes napra.Az érzelmekkel telezsúfolt fejed nyilván azt mondja, hogy jó akkor oldjuk meg a problémát azonnal így az előre eltervezett céltól az automatizálástól megint csak elveszi a fókuszt. De ilyenkor jön a madártávlat és a következő okosság. Én már több mint 7 éve csinálom a vállalkozást. Szinte mindig ugyan azokkal a problémával küzdöttem. 1 nap sosem lesz 48 óra. Mindig 24 óra marad. Mivel nekem célom az, hogy vállalkozóként ne csak cégeket vezessek, hanem a pénzemet befektessem valamint, hogy újabb és újabb projekteket indítsak, ezért ezt kizárólag akkor tudom megoldani, ha van egy olyan automatizált folyamatom, ami nekem akkor is pénzt termel, hogy ha én egyébként alszok, vagy tárgyaláson vagyok, vagy a családdal vagyok. 

Ez jelenlegi tudásom szerint csak akkor lesz elérhető, ha van egy automatizált rendszerem, ami termeli nekem a pénzt. Automatizált rendszerből van többféle is, lehet tudást árulni lehet szolgáltatást közvetíteni stb… de az automatizáció a kulcsszó. Ezt viszont fel kell építeni és ez nem megy egyik napról a másikra. Erre időt és energiát kell szánni. 

Tehát az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig hosszútávban gondolkozz, engedd el az érzelmileg befolyásoló tényezőt és úgy hozd meg a döntésedet. ​

Így hát úgy döntöttem, hogy annak ellenére is, hogy a Galocaffe oldalát meg kell újítani és a hirdetésekkel foglalkozni kell a 30 napos kihívás nem állhat le. Sőt igazából még kapóra is jött, ugyanis úgyis most fogunk igazán belevágni a sűrűjébe és szinte biztos vagyok benne, hogy ez Veled is meg fog történni. Az élet nagy játékos és mindig akkor szól közbe amikor egyébként a dolgok épp kezdenek rendben lenni 🙂 De milyen unalmas is lenne ha élet ezek a kis mókák nélkül? Igaz? 

Úgyhogy ennek a mai leckének legyen az a mottója, hogy kitartást és csináld amit elterveztél mert csak akkor tudsz egyről a kettőre lépni. 

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük